Talousarvio eli budjetti on yrityksen tai muun talousyksikön lyhyen tähtäimen taloussuunnitelma. Näin sanoo Wikipedia. Tai tavallisemmin ilmaistuna – budjetissa suunnitellaan rahojen käyttöä tiettynä ajanjaksona kuten seuraava vuosi tai kuukausi. Rahojen käytön suunnittelua, nyt alkaa kuulostaa ehkä helpommin lähestyttävältä.
Budjetti tehdään tavallisimmin yrityksissä, kun suunnitellaan seuraavaa tilikautta eli vuotta. Tai kun suunnitellaan jotain erillistä projektia ja pitää tietää, paljonko rahaa siihen tarvitaan. Myös kunnat ja valtio tekee budjetin vuosittain, mutta silloin terminä on yleensä talousarvio. Samaa toimintaa kuitenkin tehdään molemmissa.
Myös kotitalous voi laatia budjetin. Budjetti on erityisen hyödyllinen kotitalouksissa silloin kun halutaan säästää tai suunnitellaan isoa hankintaa kuten oman kodin ostamista. Pankin lainaneuvotteluun on paljon mukavampi mennä, kun on selvittänyt omat menonsa ja tulonsa ja laskenut valmiiksi, millaisen kuukausierän lainasta pystyy maksamaan. Myös pankissa ollaan tyytyväisempiä, kun voit osoittaa valmistautuneesi lainaneuvotteluihin hyvin.
Budjetointi on helppoa, käytännössä se on ihan arkipäivän matematiikkaa ja arkijärjen käyttöä. Yrityksen budjetille ei ole varsinaisesti lakisääteisiä velvotteita, mutta hyvää taloudenhallintaa ei oikein ole ilman että rahojen käyttöä ihan oikeasti suunnitellaan eteenpäin seuraavaksi vuodeksi ja mielellään vähän vielä pidemmäksi aikaa. Kunnilla, kuntayhtymillä ja valtiolla talousarvion laatiminen perustuu lakiin – talousarvio on oltava laadittuna ja hyväksyttynä viimeistään 31.12. mennessä. Lisäksi laissa on muita velvoitteita kuten talousarvion tulee sisältää sitovana (eli määrärahoista ei saa poiketa) seuraava kalenterivuosi ja sen lisäksi myös suunnitelmavuodet.
Kotitalous voi budjetoida oman tarpeensa mukaan ja siihen löytyy avuksi monenlaista sovellusta tai laskuria. Hyvät ohjeet ja laskurit löytyvät esimerkiksi Marttojen kotisivuilta sekä Takuusäätiöltä
Tuottaako budjetointi päänvaivaa tai kaipaatko hieman tukea budjetin laadintaan? Meiltä on tulossa verkkokurssi, jossa käydään läpi kaikki budjetoinnin vaiheet. Tai itse asiassa kaksi erillistä verkkokurssia. Ensimmäinen kurssi on suunnattu kuntalain mukaan talousarviota tekeville eli kuntien ja kuntayhtymien esimiehille ja aloitteleville talousosaajille. Kurssin käytyäsi osaat laatia kuntalain mukaisen talousarvion ja ymmärrät mitä talousarvio sisältää ja miksi eri osa-alueet on laadittu.
Toinen kurssi taas on aloittelevan yrittäjän tiivis paketti, jonka avulla otat yrityksesi talouden haltuun ja teet hyvät (talous)suunnitelmat lähitulevaisuuden osalta. Kurssin jälkeen tiedät yrityksesi taloustilanteen ja osaat ennustaa lähitulevaisuuden talouskehitystä. Lisäksi osaat laatia yrityksen taloudesta määrämuotoisen budjetin, jota voit hyödyntää esimerkiksi rahoitusneuvotteluissa. Tämä kurssi soveltuu myös aktiiviselle kotitalouden budjetin laatijalle, joka haluaa päästä taloutensa lukuihin syvemmälle kuin pelkän laskurin tai sovelluksen avulla pääsee.
Verkkokurssia odotellessasi voit ladata itsellesi budjetoinnin tarkistuslistan, jotta pääset alkuun asiassa. Samalla liityt Budjetoinnin perusteet-sähköpostilistalle, ja saat 1–4 uutiskirjettä kuukaudessa. Uutiskirjeissä on vinkkejä budjetointiin liittyen. Uutiskirjeen lukijana saat myös ennakkotietoa tulevista kursseista ja parhaimmat kampanjatarjoukset. Pääset myös vaikuttamaan kurssien sisältöön halutessasi. Lataa siis ilmainen budjetoinnin tarkistuslista tästä ja liity uutiskirjeen tilaajaksi!
Autamme myös mielellämme budjetoinnin haasteissa myös henkilökohtaisesti – kysy lisätietoja yksilökohtaisesta valmennuksesta yhteydenotto-lomakkeen kautta. Tai jos kaipaat tekijää budjetillesi, niin kysy rohkeasti tarjousta budjetoinnin laadinta-avusta!
0 kommenttia