Blogi

3 syytä, miksi kannattaa ulkoistaa

12.08.2023
Miia Kiviluoto

Meillä on vain 24 tuntia vuorokaudessa. Ja vaikka yrittäjyys onkin useimmille meistä myös elämäntapa, ei töitä silti ole järkevää tehdä ympäripyöreitä päiviä. Joskus ulkoistaminen voi olla järkevää ja tietyin reunaehdoin myös kustannustehokasta.

Voiko pienyrittäjä ulkoistaa toimintaansa?

Kyllä voi. Pienyrittäjä on usein yrityksessään toimitusjohtaja, asiakaspalvelija, työntekijä, somevastaava, assistentti, myyntipäällikkö, budjetin laatija, siivoja ja niin edelleen. Tekemistä riittää ja paljon.

Lista tekemistä odottavista asioista tuntuu joskus loputtomalta, mutta mitään ei oikein voi jättää tekemättä. Yksinyrittäjyydestä siirtyminen siihen, että palkkaa ensimmäisen työntekijän, on todella iso harppaus. Työntekijän palkkaus on kuitenkin aina jonkinlainen riski.

Yksinyrittäjälle helpoin tapa saada lisäapua suhteellisen pienellä riskillä on nimenomaan ulkoistaa omaa toimintaansa.

Ulkoistaminen on hieno sana sille, että ostetaan jonkun asian tekemiseen apua toiselta yritykseltä.

Mitä hyötyä ulkoistamisesta on?

Ulkoistamisen avulla yksinyrittäjäkin pystyy saamaan lisäkäsiä auttamaan sen joskus loputtomalta tuntuvan to do-listan kanssa.

Yksi tärkein hyöty ulkoistamisesta on, että sen ansiosta

yrittäjä voi keskittyä ydinliiketoimintaan.

Yrittäjällä on se oma erikoisosaamisensa, jota ilman ei olisi koko yritystä. Ulkopuolinen palveluntarjoaja voi hoitaa niitä yrityksen tehtäviä, jotka eivät kuulu yrityksen ydinliiketoimintaan. Tämä vapauttaa aikaa ja mahdollistaa keskittymisen niihin olennaisimpiin tehtäviin ja yrityksen kasvuun.

Ollaan rehellisiä – jos emme voi antaa kaikkeamme ydinliiketoiminnalle, emme koskaan saavuta yrityksen täyttä potentiaalia. Paras lahja, minkä yrittäjä voi itselleen antaa, on siirtää osa vähemmän kriittisistä tehtävistä ulkopuolisen tehtäväksi.

Emme myöskään ole moniosaajia, jotka osaa erinomaisesti ihan kaiken. Toinen hyvä syy ulkoistamiselle on

Erikoisosaaminen

Jos yrityksellä ei ole tarvittavaa osaamista tietyllä alueella, on usein tehokkaampaa ja edullisempaa ostaa palvelu ulkopuoliselta kuin yrittää kehittää osaamista sisäisesti. Esimerkiksi laskentatoimen kiemurat, digimarkkinointi tai IT-palvelut vaativat erikoisosaamista, joka ei välttämättä ole pienyrityksen ydinosaamisaluetta.

Asiantuntijalta erikoishommien tekeminen sujuu nopeasti ja mikä parasta, asiat tulee kerralla oikein. Yrittäjänä säästämme omaa aikaamme, kun ei yritetäkään tehdä kaikkea itse.

Useimmat näistä erikoisosaamista vaativista asioista on helposti opeteltavissa, mutta opettelu vie aikaa. Ja aika usein uutta opetellessa tulee ymmärrettävästi virheitäkin aina välillä. Virheiden korjaamiseen palaa taas lisää sitä arvokasta aikaa.

Jos raha on se ainoa syy, miksi et halua ulkoistaa –

Oletko koskaan laskenut, paljonko maksaa olla ulkoistamatta?

Ulkoistamisen hintalappu on helppo lisätä laskelmalle, mutta miten sitä verrataan vaihtoehtoon, jossa emme ulkoista?

Helpoin tapa verrata oman tekemisen hintaa ulkoistamiseen, on laskea vaihtoehtoiskustannus.

Ulkoistamisen kohdalla vaihtoehtoiskustannus voisi olla se, että miten paljon voisimme saada myyntiä lisää, jos käyttäisimmekin oman aikamme ydinosaamiseemme?

Koska tehdessämme itse jotain ei-niin-tärkeää, emme menetä vain aikaa (jolla on hintalappuna oma tuntipalkkamme) vaan menetämme myös mahdollisuuden tehdä sellaista, josta saamme rahaa. Tämä näkökulma unohdetaan turhan usein, kun mietitään ulkoistamista.

Yksinkertainen nyrkkisääntö on, että ulkoistaminen kannattaa aina, jos voimme saada lisämyyntiä enemmän (lisää euroja) kuin sen ostaminen maksaa ulkopuolisen tekemänä.

Kolmas hyvä perustelu ulkoistamiselle on, jos sen avulla on mahdollista saada

Kustannussäästöjä

Moni aloittava yrittäjä haluaa säästää kirjanpidosta, koska palvelun ostaminen ulkopuoliselta kuulostaa kalliilta. Hyvä kirjanpito-ohjelmisto maksaa sekin, puhumattakaan siitä miten paljon aikaa menee ohjelmiston käytön opetteluun – arvokkaita työtunteja.

Jos et ole talousammattilainen, kirjanpito kannattaa aina ostaa – hyvän kirjanpitäjän veloittama kuukausitaksa tulee takaisin moninkertaisesti arvokkaiden neuvojen ja vältettyjen virheiden muodossa! Verotuksessa tehdyt virheet voi olla riipaisevan kalliita pienyrittäjille, siksi vinkki on kustannussäästöt-otsikon alla.

Itse tekemällä voi säätää, mutta onko se todellista säästöä, jos käytämme arvokasta aikaamme sellaisen tekemiseen, joka ei ole ydinosaamistamme?

Työntekijän palkkaaminen on iso askel ottaa, varsinkin kun pienyrityksille palkkakustannukset voivat olla merkittäviä. Ulkopuolisen palvelun ostaminen voi tulla edullisemmaksi kuin vakituisen henkilöstön palkkaaminen, erityisesti silloin kun kyse on projektiluontoisista töistä tai satunnaisista tehtävistä.

 

0 kommenttia