Blogi

Kassavirta haltuun – simppeli budjetti

kassavirta haltuun budjetin avulla
08.07.2023
Miia Kiviluoto

Budjetti on oiva työkalu, jonka avulla voidaan pitää yrityksen talous hallinnassa ja ennakoida tulevia kassavirtoja. Se antaa meille 360-asteen kuvan yrityksen taloudellisesta tilasta, ja sen avulla voimme seurata sekä tuloja että menoja. Budjetin avulla voimme ennakoimaan tulevia menoja ja tulovirtoja, jotta yrityksen rahavarannot eivät pääse kuivumaan.

Kun luomme budjetin, voimme käyttää tuloslaskelmaa perustana. Tämä antaa meille selkeän ennusteen tulevista kassavirroista. Kassavirran ennustamiseen tarvitaan kuitenkin tarkempaa tietoa tuloista ja menoista kuin mitä vuosibudjetti yleensä tarjoaa. Tässä tapauksessa kannattaa hyödyntää edellisen vuoden tuloslaskelmaa, mutta jaetaan tiedot kuukausikohtaisiksi.

Kuukausibudjetti on paras tapa pitää talous tiukasti kontrollissa. Sen luominen on yksinkertaista – sinun tarvitsee vain lisätä kolme riviä: tulot, menot ja niiden erotus. Tavoitteenamme on saada jokaisen kuukauden erotukseksi pluslukuinen summa. Jos erotus on miinusmerkkinen, se saattaa olla varoitusmerkki tulevista taloudellisista ongelmista, kuten konkurssista.

Toiminnan luonteesta johtuen tulot saattavat joskus olla epätasaisia. Esimerkiksi hiihtohissin pyörittämisestä ei kesäkuun helteillä kerry tulovirtaa samaan tapaan kuin talvikuukausina. Tämän vuoksi kassavirtaennuste on tärkeä työkalu, joka antaa sinulle mahdollisuuden ennakoida tulevia tulojen ja menojen vaihteluita.

Kassavirtaennusteen avulla näet nopeasti, jos yritykseesi ei joku kuukausi tule rahaa tarpeeksi. Näin pystyt ennakoida tilanteen, ja jättää näiden kuukausien varalta normaalia isomman puskurin yrityksen tilille. Tällöin sesongin mukaiset kassavirran vaihtelut eivät tule sinulle yllätyksenä.

Budjetointi ei ole pelkästään numeroita, vaan se on yrityksen elintärkeä työkalu.

Sen avulla yritys voi varmistaa, että se on taloudellisesti terveellä pohjalla ja valmis kohtaamaan tulevat haasteet. Se on olennainen osa yrityksen menestystä, ja sen laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Joten muista aina: budjetoi huolellisesti, seuraa kassavirtaa ja tee tarvittavat muutokset ajoissa.

0 kommenttia