Blogi

Yrittäjän palkka

13.05.2022
Miia Kiviluoto

Yrittäjäksi ryhtyminen on varmaan suurimmalle osalle yrittäjistä se oman unelman tavoittelu ja yrittäjän vapaus. Jotkut ovat ajautuneet yrittäjäksi, kun toiselle ei pääse töihin palkattuna työntekijänä. Saattaapa joku pitää yritystoimintaa harrastuksenakin. Kaikki kuitenkin haluavat saada yrityksestään palkkaa itselleen – ainakin nämä kahden ensimmäisen ryhmän ihmiset.

Yrittäjän palkka pitäisi lähtökohtaisesti olla suurempi kuin, jos olisit toisella työnantajalla töissä. Miksi? Yrittäjänä otat riskiä selkeästi enemmän kuin tilanteessa, jossa olet palkattuna työntekijänä. Riskin ottamisesta maksetaan yleensä parempaa tuottoa – tässä tapauksessa siis parempaa palkkaa. Maksatko sinä itsellesi ansaitsemasi palkan?

Se, missä muodossa palkka kannattaa maksaa, vaihtelee yritysmuodoittain sekä myös yrityksen liikevaihdon eli tulojen suuruus vaikuttaa. Toiminimi ei maksa erikseen palkkaa, vaan kaikki yrityksen kassasta tehdyt nostot eli yksityisotot ovat palkaksi katsottavaa tuloa, josta maksat verokortin mukaan veroja. Osakeyhtiössä osa palkasta kannattaa ottaa osinkoina tietyn eurorajan täytyttyä, koska määrätyin ehdoin sitä verotetaan kevyemmin kuin palkkatuloja. Osakeyhtiössä voi myös maksaa kulukorvauksia ja päivärahoja, mitä mahdollisuutta ei ole toiminimellä toimittaessa.

Yrittäjän palkka maksetaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut kulut on maksettu. Ensin maksetaan toimitilojen vuokrat, puhelin- ja nettiliikenteen kulut, tavaroita myytäessä ne pitää ensin ostaa sisään yritykseen jollain hinnalla ja niin edelleen. Myös verojen, työnantajavelvoitteinen, vakuutusmaksujen ja vastaavien erien maksamiseen pitää löytyä yrityksen kassasta rahaa.

Lisäksi yrityksen tulee ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi, jos sen vuotuinen liikevaihto ylittää 15.000 euroa. Käytännössä summa ylittyy kaikilla yrityksillä, jotka ovat muuta kuin harrastusmielessä pidettyjä yrityksiä. Alv-summa tilitetään määräaikoina, yrityksen liikevaihdon pohjalta joko kerran kuukaudessa, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa. Alv kerätään myynnin eli oikaisten sanoen liikevaihdon lisäksi eli periaatteessa summa löytyy kassasta ihan itsestään. Liian moni yrittäjä unohtaa kuitenkin, että kassassa täytyisi aina olla rahaa vähintään kerättyjen alv-maksujen verran ylimääräistä. Muuten voi käydä niin, että alv-maksujen tilityspäivänä kassassa ei olekaan tätä rahaa.

Laskemalla liikevaihdon ja edellä mainittujen menojen erotus, saadaan se summa, joka enintään voidaan käyttää yrittäjän omaan bruttopalkkaan ja palkan sivukuluihin. Tämä on siis karkeasti oikaisten laskelman pohjana. Noin kolmannes siitä summasta, mitä yrittäjä haluaa maksaa palkkaa itselleen, menee valtiolle palkan sivukuluina. Yrittäjän käteen saamasta palkasta on sitten pitänyt vielä tilittää verokortin mukainen ennakonpidätys.

Jos haluat maksaa itsellesi enemmän palkkaa, sinun täytyy saada kasvatettua yrityksesi liikevaihtoa tai vähennettyä muita menoja. Helpointa on lähteä nostamaan liikevaihtoa. Liikevaihtoa saadaan lisää myymällä enemmän tuotteita tai lisäämällä uusia tuotteita ja saada niistä lisätuloa. Liikevaihtoa voi kasvattaa myös nostamalla myytyjen tuotteiden katetta eli myynti- ja ostohinnan välistä osuutta. Ja jos olet määritellyt itsellesi tavoitepalkan, niin sen pohjalta pystyt laskea, paljonko liikevaihdon pitää kasvaa, jotta voit maksaa itsellesi haluaman palkan.

Tämä kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta loppupeleissä tämän ratkomiseen tarvitaan vain maalaisjärkeä ja hieman koulumatematiikkaa. Jokainen yrittäjä tarvitsee hieman taloustaitoja , jotta voi saada yrityksen menestymään myös pitkällä aikavälillä. Vain kannattava ja hyvin rahaa tuottava yritys kukoistaa pitkällä aikavälillä.

Jos tunnet piston sydämessäsi tai ajatuskin laskelmista saa aikaan etovan olon, niin ei hätää – apua on saatavilla. Tällaiset laskelmat voi ostaa joltain ulkopuoliselta asiantuntijalta, esimerkiksi meiltä. Nämä laskelmat on myös helppo oppia tekemään itse.

Rakastamme laskelmia ja exceliä puolestasi!

Älä enää viivyttele, vaan osta itsellesi pilkkahintaan avaimet yrityksesi talousasioiden hallintaan, jotta voit viedä yrityksesi kohti menestystä!

0 kommenttia